poniedziałek, 25 marca 2013

Zdrowe i lekkie przepisy cz.1 Healthy and light recipes part 1

Witajcie Kochani!



Postanowiłam, że od dzisiejszego dnia będę  dzielić  się z Wami  lekkimi i zdrowymi  przepisami, które już od  pewnego czasu zagościły w mojej kuchni :) Lato się zbliża i warto zadbać o swoją sylwetkę :D Wiadomo nie wolno się głodzić ale zamiast na obiad zjeść tradycyjnego kotleta z ziemniakami można zastąpić go lekkim daniem łosoś ze szpiankiem pod francuską kołderką :) Prawda,że ładnie brzmi a jak smakuje mmmm...... :)


Hello Dear!
I decided that from today I'll share with you a light and healthy recipes, which for some time have appeared in my kitchen :) Summer is coming and it is good to be slim and healthy : D Of course don't  starve yourself but instead to eat a traditional steak dinner of potatoes, you can replace it with a light dish of salmon with the spinach under the french quilt :) True, it sounds nice and the taste mmmm ...... :)


Łosoś ze szpinakiem pod francuską kołderką

Salmon with the spinach under the french quilt

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
 300 gram szpianku mrożonego
ser feta ok 100 gram( 1/2 opakowania)
filet z łososia ok 1 kg
4 ząbki czosnku
migdały płatki 50 g
masło 1  łyżeczka
pieprz,sól
jajko
pomidorki koktajlowe ,rukola


Ingredients:

1 pack of puff pastry
  300 grams of frozen szpianku
feta cheese about 100 grams (1/2 pack)
salmon fillet about 1 kg
4 cloves of garlic
50 g almond flakes
1 teaspoon of butter
pepper, salt
egg
cherry tomatoes, rucola



Sos:

2 łyżki majonezu
2  łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
pocięta zielenina np szczypiorek,koperek,pietruszka


sauce:

2 tablespoons mayonnaise
2 tablespoons sour cream or plain yogurt
2 cloves of garlic
cut vegetables such as chives, dill, parsley



Opis: Łososia przyprawiamy solą i pieprzem i ząbkami czosnku,ewentualnie
przyprawą do ryb.

Masło + czosnek +szpinak  podsmażamy i studzimy

Rozkładamy płat ciasta,smarujemy szpinakiem nastepnie kładziemy filet z łososia,następnie szpinak zakrywamy ciastem,sklejamy brzegi. Ciasto smarujemy jajkiem posypujemy migdałami.
Pieczemy w piekarniku 200 stopniach  25 minut.


Description: Salmon season with salt and pepper and garlic cloves, or
seasoning for fish.

Butter + garlic + spinach fry and cool down

Spread the dough sheet, then put grease spinach salmon fillet, then we cover the spinach pie, glue the edges. Grease a cake sprinkle almonds egg.
Bake in 200 degrees oven for 25 minutes.



Smacznego :)
Bon appetit :)








2 komentarze:

Dziękujemy Wam bardzo za każdy komentarz! Wiele dla nas znaczy Wasza opinia, więc będziemy wdzięczne za jakikolwiek Wasz pomysł, sugestię, zdanie, itd :)
Pozdrawiamy! :*