Witajcie Kochani właśnie wczoraj wróciłam z Oslo ach... Jak tam było wspaniale....już tęsknie ..:(
No nic wracamy do rzeczywistości. Nie pisałam tam nic bo nie miałam za bardzo jak. Moi mali kuzyni siedzieli cały czas na iPadach :P A tak poza tym to nie było czasu, ciągle się coś działo, ale to wszystko nadrobię teraz :D.
Na początek, ponieważ muszę się trochę ze wszystkim ogarnąć, notka na temat przysmaków w Norwegii i dwa bardzo fajne i szybkie przepisy ;) Po prostu jak to w Norwegii mówią kjempe fint :D (wspaniałe takie super super... )
Powrót liniami Norwegian - widok Norwegii z samolotu
Wszystkie smakołyki, które zabrałam do Polski :P
Najlepszy obiad jaki jadłam w Norwegii, to Friske Reke (Owoce Morza).
W Norwegii jednym z ulubionych przysmaków norwegów są Grove Scones. Można je zrobić zarówno na słono jak i na słodko ;)
Przepis 1 :
275 gram mąki
165 gram otrębów
1 łyżeczka proszku do pieczenia i soli
2 łyżki cukru
4 łyżki
0,3 l mleka
Zmieszać razem mąkę, proszek sól do pieczenia i cukier. Połączyć
z olejem i mlekiem. Dodać tutaj co tylko chcecie:) Orzechy włoskie ziemne, owoce suszone, rodzynki jak kto lubi ;) Wyrobić ciasto na rulon podzielić na części. Uformowane bułeczki położyć na na papier do pieczenia. Piec w 225 stopniach, 15-20 minut do momentu, aż nasze sconesy nie nabiorą lekkiego brązowego koloru;)
Do popicia w Norwegii piją taki o to shake jak na zdjęciu a u nas można kupić coś podobnego ;)
Smacznego !
Vel bekomme!
Przepis drugi zdecydowanie na słodko!
Oreo Kake
Przepis 2 :
ok. 36 sztuk ciastek Oreo
100 gram stopionego masła
paczka serka naturalnego (np Filadelfia)
paczka serka naturalnego (np Filadelfia)
25 gram cukru pudru
0,35 l śmietany kremówki(do ubicia)
2,5 łyżki cukru
2 łyżki kakao w proszku Nesqueik
0,2 litra mleka
Wykonanie:
Stopić masło, wymieszać z pokruszonymi ciastkami ( parę ciastek Oreo zostawić do ozdobienia)
i wyłożyć na tortownicę(24cm). Włożyć do lodówki.
Serek Filadelfia wymieszać z cukrem pudrem, aby powstała masa, następnie ubić bitą śmietanę i podzielić na 2 części. Jedną połówkę wymieszać z serkiem filadelfia. Masę położyć na warstwie ciastek i na 30 minut godziny włożyć do lodówki.
Kakao wymieszać z mlekiem i to wymieszać z drugą częścią ubitej śmietany. Położyć jako 3 część warstwy ;)
Trochę zamieszania przy tym cieście ale się opłaca :P
Smacznego!
Vel bekomme !
Piszcie jak macie jakieś pytania, co do przepisów a może Norwegii:) Jak coś Was ciekawi na temat Skandynawii tryb życia itp. To piszcie, z przyjemnością napiszę o tym w następnej notce.
Buziaki :*
Domi!
Very nice pictures :D Norway be better when you go there :D
OdpowiedzUsuńNo niestety, wszystko co dobre szybko się kończy ;)
OdpowiedzUsuńmmm ten drugi przepis musi być pyszny *.*
OdpowiedzUsuńDziękuję za komplement :)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę podróży do Nowergii, ja najdalej byłam w Niemczech HAHA. :P
A przepisy zapewne wykorzystam, mam specjalny folder na to :D
P.S. Dodam Cię do obserwowanych ;)
oj zazdroszczę :D z wielką chęcią pojechałabym do Norwegii :)
OdpowiedzUsuńThank you so much for your lovely comment :) I`m glad that you had a nice time in Norway:)
OdpowiedzUsuńI see you bought all the yummy chocolate, melkesjokolade is the best! :) I look forward to see more photos!
Kisses Camilla
Super Blog,oprawa graficzna pierwsza klasa!!Polecam
OdpowiedzUsuń